Vatten i Sverige

Rent vatten är någonting som vi i Sverige tar för givet. Vi är vana att kunna gå till kranen och spola upp ett glas med friskt och drickbart vatten. Även när vi varit på toaletten vet vi att allt tas om hand och vattnet renas. Men vad är det egentligen som gör att vi har sådana bekvämligheter i Sverige?

 

Tillgången till vatten

En stor anledning till att vi kan ha så bra vatten som vi har är att tillgången är så pass stor. I Sverige finns det över 100 000 sjöar, vilket mynnar ut till att hela nio procent av landets yta består av vatten.

Rolig fakta: i Norrbotten hittar man hela 30% av landets sjöar.

 

Kvalitet på vatten

Att tillgången till vatten är stor är dock bara en faktor som gör att vi kan ha det så bra som vi har. Kvalitén på vattnet spelar nämligen också en stor roll och i Sverige har vi som tur är väldigt bra kvalité i såväl markvatten, grundvatten och ytvatten.

 

Vattenverk 

Trots att tillgången är stor och kvalitén på vattnet är bra, skulle det inte vara mycket värt om vattnet inte togs om hand om på rätt sätt. Som tur är finns det världsledande bolag i vårt land, vilket har gjort att vi har högkvalitativa verk som renar vattnet och distribuerar det till våra hushåll.

Jag har själv haft möjligheten att besöka ett vattenverk i Göteborg en gång i tiden, varpå vi fick en rundvandring och se hur vattenreningsprocessen gick till. Vi fick följa den hela vägen från det att vattnet togs in i verket tills det att det var renat och distribuerades vidare till hushållen.

För att summera det hela så har vi i Sverige väldigt bra vatten som framförallt beror på den stora tillgången till vatten, den goda kvalitén på vattnet, samt våra högkvalitativa och effektiva vattenverk som renar vattnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 16 =