Vårdkvalitet i olika landskap

Dagens medicin utser årligen de fem bästas sjukhusen runt om i landet. Sjukhusen delas också in i tre olika storlekar. Så att inte Universitetssjukhus jämförs med mindre lasarett.

Den svenska sjukvården står sig faktyiskt rätt så bra internationellt och bäst vård i Sverige får man i Halland.

Enligt den undersökningen visade det sig att Universitetssjukhuset i Linköping kom på första plats bland storsjukhusen. Bland de mellanstora rankades Länssjukhuset Ryhov som ligger i Jönköping bäst och bland de Oskarshamns sjukhus som etta.

Enligt vårdbarometern som årligen undersöker vården runt om i landet och sedan jämför den mellan de olika länen så är vården bäst i Hallands län. Det är när man väger samman alla delarna i undersökningen som har ingår i vårdbarometerns årliga studie. Det är också i Halland som folk lever längst. I synnerhet kvinnorna.

Samtidigt är en av målsättningarna för svensk sjukvård att det inte ska spela någon roll var du bor. Vården hålla en hög kvalité ändå och nog för att nationella studier eventuellt bara är ytterligare ett sätt att mäta vården på. Ibland drivs vård i Sverige över länsgränserna. Privata vårdaktörer är inte alltid koncentrerade till ett län, utan finns överallt. Som Nordic IVF som samarbetar med läkare över hela Sverige.

Hur står sig den svenska vården internationellt?

Förra året presenterade Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en rapport som visade att Sverige levererar en riktigt bra sjukvård. Särskilt när det gäller behandlingsresultat och effektivitet. I rapporten jämförs 15 olika länder: Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna, Finland, Tyskland, Luxemburg, Frankrike (som för övrigt har bäst vård i världen enligt andra studier), Italien, Belgien, Österrike, Irland, Storbritannien, Spanien, Portugal och USA.

Vård och vårdkvalité är alltid ett kontroversiellt och engagerande ämne. Det gäller allt från väntetider, till sjuksköterskelöner. Lyssnar man på den svenska debatten så framstår vården i Sverige som en smärre katastrof, frågan är om det verkligen är sant?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 + sex =