Svenskarnas båtvanor

Fler och fler svenskar skaffar båt, sådan har trenden sett ut de senaste tjugo åren. Särkilt många båtar såldes under 2007, innan finanskrisen. Sedan avtog båtköpande för att återhämta sig de senaste åren igen.

Allt färre vuxna klarar av att simma, samtidigt slarvar allt fler med flytvästen när de ger sig ut på vattnet.

Många ger sig ut på böljan men båten behöver inte vara enorm, för många räcker det med en liten båt och nio av tio båtar saknar toalett. Och den vanligast förekommande båten är en motorbåt utan övernattningsmöjligheter. De utgår närmare 30 procent av alla båtar.

De flesta båtarna och båtägarna finns logiskt nog längs kusterna. De flesta på ostkusten som traditionellt är båtstarkt. Där huserar 25 procent av alla båtar.

Samtidigt som vi fått allt fler båtar så har säkerheten till sjöss sjunkit. För några år sedan hade var åttonde person alltid med sig en flytväst eller liknande. Vid den senaste undersökningen var bara var fjärde person utrustad med flytväst. Detta trots att bara var tredje person definierar sig som simkunniga, det vill säga att de kan simma minst 200 meter, varav 50 på rygg.

Det är också populärt att pyssla om sina båtar, fixa, putsa och dona. Båttillbehör är en stor bransch som omsätter mycket pengar. Det handlar om båtel, dynor, kylskåp, ljud- och bildanläggningar och allsköns detaljer.

Sverige har sedan vikingatiden varit en stark båtnation, av naturliga anledningar och har bland världens högsta båtpopulation per capita. Efter Estoniakatastrofen märktes också en skillnad i attityder mellan människor som bodde längs kusten och människor i inlandet. Det gällde frågan kring huruvida Estonia skulle bärgas eller inte. Människor som bodde vid havet var generellt sett mindre benägna att tycka att Estonia skulle bärgas. Troligen eftersom de har en tradition av att ”havet ger och havet tar”.

Snart närmar sig en ny båtsäsong. Glöm inte flytvästen om du ska ge dig ut på böljan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =