Stieg Larsson, björkar och vackra Västerbotten

Vi fortsätter med vår serie om kända personer och landskapen de kommer ifrån. Egentligen borde vi kanske döpa om det till ”kända författare…”. Det här inläggets kändis är nämligen allas vår Millennium-Stieg Larsson.

Stieg levde merparten av sitt liv i Stockholm men föddes gjorde han i Västerbotten, närmare bestämt i Bjursele som ligger mellan Norsjö och Bastuträsk. Den här tiden och uppväxten var något som hade stor påverkan på Stiegs senare liv, författarskap och politiska engagemang. Stieg beskriver också byn där han spenderade sina första uppväxtår. I män som hatar kvinnor beskrivs Bjursele som ”i det närmaste en reklamaffisch för västerbottnisk landsbygd.”. Stieg levde tillsammans med sin morbror i byn eftersom hans föräldrar var väldigt unga när Stieg föddes. När morfadern sedan dog tvingades Stieg att flytta. Då var han nio år.

Vinterlandskap i Norrland. Visst är det vackert?

Stieg flyttade då till Umeå som också är Västerbottens läns residensstad. Umeå är känt som ”Björkarnas stad”. Där finns också ett universitet och förhållandevis många invånare – närmare 85 000, Umeå är också Norrlands största tätort och Sveriges tolfte största stad.

Anledningen till att Umeå kallas för Björkarnas stad är att Umeå enligt nya byggnadsordningar under 1800-talets andra haft började inreda staden med björkar. Inspirationen till detta hämtade de från Finland. En annan anledning till Björkarna var brandsäkerheten. Allt det gick om intet när trästaden Umeå 1888 drabbades av en stor brand där även de här första björkarna rykte med.

Vid det laget hade Umeåborna redan blivit kära i träden och därför tog det inte lång tid innan de på nytt började plantera nya björkar. Ungefär 2 300 björkar bor idag i centrala Umeå.

Förutom att träden är vansinnigt snygga har de också visat sig fylla andra funktioner. De stoppar till exempel upp vinden, renar luften och agerar klimatutjämnare. Dessutom betyder de mycket för alla djur som också blivit beroende av dem. Fåglar, insekter och andra växter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 13 =