Norrlands landskap

I förra inlägget berättade jag ju om Norrlands historia och jag tänkte hänga kvar i Norrland även i det här inlägget. Däremot tänkte jag byta fokus och gå in på Norrlands olika landskap istället. Sverige består ju av 25 landskap allt som allt. Åtta av dem ligger i Norrland. Jag tänkte gå igenom vad som är utmärkande för var och en av dem, delvis eftersom Norrland ofta framstår som en enda stor massa, där allting är likadant. Så är inte fallet.

Lappland: Lappland är Sveriges absolut största landskap och utgör hela 25 procent av hela Sveriges landyta. I Lappland hittar du Kebnekaise som med sina 2 111 meter är Sveriges högsta berg. Här finns också de största myggorna och ishotellet i Jukasjärvi.

Landskapsblomma: Fjällsippa

Landskapdjur: Fjällräv

Norrbotten: Norrbotten har matter normalt upp den kallaste vintertemperaturen och det är inte helt ovanligt att det kan bli hela -40 grader på vissa ställen. Paradoxalt har man även mätt upp +37 grader här under sommaren. Här hittar du Luleå, Piteå och Kiruna.

Landskapsblomma: Åkerbär

Landskapdjur: Lavskrika

Västerbotten: Härifrån kommer den beryktade Västerbottenosten. Här hittar du också universitetsstaden Umeå med sina bjrökar. Västerbotten är också känt för sitt vackra landskap med berg och sjöar. 

Landskapsblomma: Kung Karls spira

Landskapdjur: Storspov

Ångermanland: Mest känt för sin surströmming, men härifrån kommer även Norrlandsguld — för att man vill vara sig själv för en stund.

Landskapsblomma: Styvmorsviol

Landskapdjur: Bäver

Jämtland: Jämtland stoltserar med Sveriges femte största sjö; Storsjön. Enligt myten är det även där man hittar Storsjöodjuret. Jämtland har även en hundras uppkallad efter sig, Jämthunden.

Landskapsblomma: Brunkulla

Landskapsdjur: Älg (älg)

Medelpad: Här hittar du alla coola djur; hjort, älg, björn, varg, bäver med flera. Här hittar du även Sundsvall som också är lanskapets enda stad. Mest känd för Kjell Lönnå?

Landskapsblomma: Gran

Landskapdjur: Skohshare

Härjedalen: Det är till Härjedalen är många åker för att vandra och åka skidor. Härjedalen är även rik på historia och det finns mängder med fynd redan från stenåldern.

Landskapsblomma: Mosippa

Landskapdjur: Brunbjörn

Hälsingland: ”Dra åt Hälsingland” är ett märkligt uttryck, men lugn, Hälsingland är inte helvetet på jorden om man inte ogillar folkmusik vill säga. Det har nämligen en väldigt stark tradition just här.

Landskapsblomma: Tall

Landskapdjur: Lodjur

Gästrikland: Ligger i sydöstra Norrland. Här hittar du Gävle, Gevalias hemort, känt för kaffe och oväntade besök.

Landskapsblomma: Liljekonvalj

Landskapdjur: Tjäder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × två =