Martin Widmark, Linköping och Östergötland

Framöver tänkte vi genom olika kända människor fokusera på olika landskap där dessa personer kommer ifrån. I det här inledande inlägget beger vi oss till Östergötland eftersom författaren Martin Widmark kommer därifrån.

Martin föddes 1961 i ett litet samhälle utanför Linköping. Senare flyttade han inte till staden och bodde där under sin uppväxt.

Ursprungligen utbildade han sig till lärare men år 2000 släpptes han första bok. Hans böcker riktar sig främst till en yngre publik och de populäraste böckerna är dem som handlar om LasseMajas Detektivbyrå. De böckerna är pusseldeckare. Den var även en populär julkalender för några år sedan.

I fjärran kan man skåda toppen av Linköpings vackra domkyrka.

Totalt har Martin skrivit över 60 böcker sedan dess. Det är alltså sex böcker per år. Han har också översatts till 20 språk, bland annat ryska, franska, engelska och kinesiska. Han har också kommit att bli en av Sveriges mest lästa författare. De senaste åren är han den mest utlånade barn- och ungdomsförfattaren i Sverige och har vunnit en mängd priser.

Martin har även skrivit om Nelly Rapp. Nelly har också blivit julkalender men den gången på radio. Det var 2009. Och vem är Nelly? Nelly är en helt vanlig tioåring med det undantaget att hon utbildar sig till monsteragent.

Idag har Martin flyttat och bosatt sig i Stockholm där han förutom att arbeta som författare även arbetar med att lära ut svenska för invandrare.

I staden Linköping bor det ungefär 100 000 människor. Staden ligger mitt i Östergötland och har ett eget universitet. Staden är också kände för sin flygtillverkning och när man passerar staden ser man även några av dessa uppsatta längs motorvägen.

Flygvapenmuseet är till exempel en riktig pärla att besöka. Andra trevliga sevärdheter är givetvis Domkyrkan eller varför inte åka lite remmalag? Häst och vagn alltså. Det kan man nämligen göra under sommartid på Friluftsmuseet i Gamla Linköping.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + två =