Kommuner & deras åläggande att förebygga spelproblem

Tillskottet av, i synnerhet nya online casinon, och fallet av det svenska spelmonopolet, har medfört att allt fler individer hamnar i det som brukar kallas för spelmissbruk. I alla fall är problemet mer uppmärksammat än tidigare. Något som har medfört att spelrelaterade problem sedan 1 januari 2018 ingår i både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

Bättre hjälp över hela Sverige

Som du säkerligen är medveten om skriver vi om Sveriges landskap. Vi är väldigt måna om att hela vårt avlånga land ska leva och utvecklas. Därför är vi också väldigt glada över att problem med spel om pengar numera ingår i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Kommuner och landsting är också ålagda att arbeta förebyggande mot problematiken.

Och visst är det nödvändigt att arbeta i förebyggande syfte. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten är redan två procent av den vuxna befolkningen fast i ett problemspelande. Samtidigt innebär detta åläggande en hel del utmaningar för kommuner, vilka sedan tidigare saknar den erfarenhet och kunskap som krävs.

 – Lagändringen innebär en omställning för många kommuner. För att stötta dem har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett kunskapsstöd. Där berättar vi bland annat om hur man kan arbeta förebyggande mot spelproblem. Socialstyrelsen kommer även att ta fram ett kunskapsstöd kring stöd och behandling, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

Trots dessa utmaningar så är vi övertygade om att de svenska kommunerna kommer klara av att förebygga spelberoende och hjälpa dem som redan trillat dit. Att satsningen är rikstäckande är också någonting vi är mycket glada över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 4 =