En framtidspaning kring befolkningsökningen i Sverige

Under 2010 flyttade var åttonde person och trots eller kanske på grund av bostadsbristen flyttar vi svenskar mycket. Ungefär 65 procent av alla flyttlass håller sig dessutom inom kommungränsen och de som flyttar är främst ungdomar och familjer med små barn.

I Sverige flyttar vi också hemifrån tidigast av alla i hela EU. I genomsnitt är vi nämligen 19,6 år när vi vinkar hejdå till mamma och pappa och tackar för åren som gått. Under våra livstider flyttar sedan kvinnor något fler gånger än vad män gör. Sedan 1978 har det även blivit vanligare att flytta längre bort och därmed byta län och hur kommer den utvecklingen att fortsätta? Vart bor vi om 20 år?

Framtidens befolkningsökning

Som vi tidigare varit inne på så sker 70 procent av alla inflyttningar till någon av våra storstäder och den trenden kommer att fortsätta. I förlängningen kommer även andra områden att bli mer intressanta, framförallt sydöstra Sverige. Den utvecklingen har redan dragit igång men den kommer nog att kännas av på riktigt först om några år. Samma utveckling väntas till städerna längs norrlandskusten liksom för Värmland och Dalarna vilket kommer att märkas av under 2030-talet.

Flyttkille
Numera flyttar vi inte till Amerika på samma sätt. Istället flyttar de flesta inom kommunen, till nästa eller till någon av storstäderna.

Är du på väg att flytta? Hur gammal var du när du flyttade hemifrån? Hur långt flyttade du senast? Tror du att befolkningstillväxten kommer att utvecklas i en annan riktning? Lämna gärna en kommentar och diskutera med oss. Om du är en av de som står i begrepp att flytta snart kan vi dessutom tipsa om att köpa eller hyra en släpvagn.

All statistik som vi använt oss av i den här artikeln är hämtad från SCB (Statistiska Centralbyrån).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 8 =